Logo Prosper Klinieken
Minder risico op bijwerkingen

Robot-geassisteerde operatie

Prosper voert operaties uit door middel van robotchirurgie met de moderne Da Vinci Xi robot, in de Prosper-locatie Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, waar de DaVinci Xi robot zich bevindt in een speciaal hiervoor ontwikkelde en ingerichte operatiekamer. Robot-geassisteerde radicale prostatectomie (RARP) is een soort kijkoperatie waarbij de hele prostaat wordt verwijderd. Door op deze manier te opereren is de kans dat alle kankercellen zijn verwijderd groter en het risico op bijwerkingen als incontinentie en erectieproblemen kleiner.

Robotchirurgie
Beter resultaat voor de patiënt

Voordelen robotchirurgie

Het robot-geassisteerd verwijderen van de prostaat heeft een aantal voordelen boven de klassieke open operatie. De chirurg heeft een vergroot driedimensionaal zicht en de instrumenten zijn beweeglijker. De operatie kan daardoor nauwkeuriger en zorgvuldiger worden uitgevoerd. Door de betere ergonomie raakt de chirurg ook minder snel vermoeid. Dat alles, in combinatie met de innovatieve techniek van de Da Vinci Xi robot, biedt een aantal belangrijke voordelen voor u als patiënt.

  • Minder pijn na de operatie
  • Minder bloedverlies en bloedtransfusie
  • Kleinere littekens
  • Minder kans op erectiestoornissen
  • Minder kans op urineverlies
  • Sneller herstel na de operatie, waardoor u minder lang in het ziekenhuis hoeft te blijven en sneller uw normale dagelijkse activiteiten kunt oppakken
Robotchirurgie
Prostaatoperatie met de Da Vinci Xi robot

Operatieve prostaatverwijdering

In overleg met uw uroloog is gekozen voor een volledige prostaatverwijdering. Bij Prosper verwijderen wij de prostaat door middel van robotchirurgie met de Da Vinci Xi robot. Bij deze robot-geassisteerde operatie gebeurt hetzelfde als bij een ‘gewone’ operatie: het wegnemen van een ziek orgaan. U wordt geopereerd in de Prosper-locatie Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, door de uroloog die in uw eigen ziekenhuis de diagnose prostaatkanker heeft vastgesteld. Tenzij anders met u is afgesproken. De Da Vinci Xi wordt aangestuurd door de menselijke handen van een deskundig uroloog en voert dus geen zelfstandige handelingen uit.

Nauwkeurige operatietechniek

Zo werkt de Da Vinci methode

Bij de robot-geassisteerde operatie hoeft geen grote snee/wond in de buik gemaakt te worden. Het opereren zelf gebeurt via een televisiescherm. De chirurg zit in een kijkkast (console) en bedient de instrumenten van de Da Vinci Xi, die vlakbij de operatietafel staat. De operatie vindt plaats onder volledige narcose.

Eerst wordt de buikholte ‘opgeblazen’ met koolzuurgas (CO2), waardoor het operatiegebied goed te zien is. Daarna worden zes buisjes in de onderbuik ingebracht, van 0,5 tot 1,0 cm dik, waar de robotarmen aan worden vastgemaakt. Via deze buisjes worden de camera en de operatie-instrumenten ingebracht. Vervolgens wordt de hele prostaat verwijderd, inclusief zaadblaasjes. Ook het deel van de plasbuis dat door de prostaat loopt wordt weggehaald, via een al bestaande snede in de onderbuik, deze wordt dan ook wat groter gemaakt.

Het deel van de plasbuis onder de prostaat, waarin ook de uitwendige sluitspier is gelegen, wordt zorgvuldig losgekoppeld van de prostaat om de continentie te waarborgen. De zenuwen worden zo goed mogelijk gespaard. Echter, als de kanker doorgroeit in de zenuwen, wat we bij een MRI-onderzoek kunnen zien, of als de tumor dusdanig agressief is, dan kan het zijn dat we de zenuwbanen toch moeten opofferen voor een optimaal kankervrij resultaat. Het verwijderen van de zenuwbanen gaat gepaard met erectiestoornissen.

Afhankelijk van de agressiviteit van de prostaatkanker, de uitgebreidheid van de tumordoorgroei en de PSA-waarde in uw bloed, worden soms ook de lymfeklieren in het bekken verwijderd. Dit om eventuele uitzaaiingen in deze lymfeklieren uit te sluiten. De uroloog zal voor de operatie met u bespreken of het bij u nodig is om ook de lymfklieren weg te halen.

kleine geschiedenis

Ontstaan van robotchirurgie

Het eerste prototype van de operatierobot werd ontwikkeld om op moeilijk bereikbare plaatsen mensen te kunnen opereren, zoals in de ruimte of aan het front. Op initiatief van onder meer de de US Army werd hier tijdens de tweede Golfoorlog (1990-1991) mee geëxperimenteerd. Uiteindelijk bleek dat er toch echt een operatiekamer nodig was. De patenten vonden hun weg naar het bedrijf Intuitive Surgery dat het da Vinci Surgical System verder ontwikkelde. In 1999 kwam er officieel toestemming om het systeem in te zetten in ziekenhuizen. De operatierobot is namelijk vooral een geschikt instrument om in anatomisch moeilijk bereikbare plekken, zoals het bekken, een precisie operatie uit te voeren.

Onstaan van robotchirurgie
Tweede robot Prosper
uitbreiding

Tweede robot

Het aantal indicaties voor robotchirurgie neemt toe. Daar komt bij dat Prosper groeit. Deden we in 2020 nog 307 prostaatoperaties, in 2021 waren dat er 420, voor 2022 zijn er 460 ingrepen geraamd. Om de groeiende vraag te kunnen beantwoorden, beschikt Prosper sinds 2021 over niet één maar twee robotsystemen, waarvan een met een duo console voor opleiding. Werken met de nieuwste systemen staat garant voor haarscherp zicht en meer bewegingsvrijheid. Dat levert steeds betere operatieve uitkomsten op zoals behoud van continentie en potentie.

 

robot is dienstbaar

De arts heeft volledige regie over de robot

Bij een ‘robot’ denken we vaak aan een vervanging van menselijk handelen. ‘Hij doet het zelf’. Maar dat klopt in deze niet. De Xi robot mag dan erg veel kunnen, de chirurg heeft altijd de complete regie. U wordt als patiënt dus niet ‘door’ maar mèt de robot geopereerd. Zie het als een heel geavanceerd ‘mes’. Traditioneel opereren we op orgaanniveau. We kijken van buiten naar binnen. Dankzij de robot kan de chirurg nu onderdeel uitmaken van het lichaam, heel nauwkeurig op weefselniveau opereren en de opbouw van de dunste vliesjes zien. Zelfs de normale kleine handtrilling wordt door de operatierobot gecorrigeerd.

ervaringen delen

Verhalen van patiënten

Hoe ervaren patiënten de behandeling met de Da Vinci Xi robot? We vroegen het patiënten die geopereerd zijn door een uroloog van Prosper. Openhartig delen zij hun persoonlijke ervaring.