Logo Prosper Klinieken

Terug naar vorige pagina

‘Prompt een Snor’ voor onderzoek naar DNA en terugkeer

28 november 2022

Ieder jaar komen wij in november in actie voor het onderzoek naar prostaatkanker, ‘Prompt een Snor’ genaamd. Door het dragen van een snor, vragen we aandacht en zoeken we funding voor een mogelijk baanbrekend project. Het onderstaande belangrijke onderzoek is dit jaar gekozen als doelbesteding van alle gelden die in november dit jaar tijdens ”Prompt een snor” worden opgehaald.

Onze artsen, verpleegkundigen en onderzoekers komen samen in actie en laten hun snor staan. Liever geen snor, of kún je geen snor kweken? Een andere actie is natuurlijk mogelijk!

Een uniek ‘Prompt een Snor’ pin

Elke actievoerder die minimaal 500 euro ophaalt ontvangt ook een mooie ‘badge of honour’ in de vorm van een pin die met trots gedragen kan worden. Op 30 november is dan altijd het collectieve ‘afscheermoment’ voor alle actievoerders. Hebt u de actie gemist? Volgend jaar kunt u weer meedoen!

 

De Prompt een Snor-actie staat dit jaar in het teken van het onderzoek naar DNA als leidraad om snelle terugkeer van prostaatkanker te voorkomen.

Prostaatkanker, DNA als leidraad om snelle terugkeer te voorkomen

Bij sommige soorten kanker kunnen artsen door DNA-onderzoek voorspellen hoe groot de kans op uitzaaiingen is en met deze wetenschap de behandeling hierop afstemmen. In deze pilotstudie willen de onderzoekers weten of circulerend tumor-DNA als voorspeller kan gelden voor een vroege terugkeer van de ziekte. Als dit waar blijkt dan kan deze DNA test indicatie geven voor toekomstige aanvullende therapieën bij gelokaliseerde prostaatkanker met een hoog risico.

Na een genezende operatie blijkt helaas vaak terugkeer
Bij patiënten met gelokaliseerd prostaatkanker kan vaak een genezende operatie worden uitgevoerd. Helaas blijkt dat bij ongeveer 50% van patiënten met hoog-risico kenmerken of gevorderde prostaatkanker de ziekte terugkeert met uitzaaiingen. Deze patiënten zijn op dat moment niet meer te genezen. Aanvullende behandeling na operatie (met onder andere hormoontherapie of chemotherapie) bij deze hoog-risicogroep leidt op dit moment niet tot een vermindering van terugkeer van ziekte.

Kan DNA-onderzoek in bloed helpen door detectie van achterblijvende tumorcellen?
Waarschijnlijk kan met een betere patiëntselectie wel een winst worden aangetoond van aanvullende behandeling na operatie. Opsporing van minimale hoeveelheden achterblijvende kankercellen na de prostaatoperatie blijkt zeer lastig met de huidige beeldvormende technieken. Sinds kort kan met een extreem gevoelige DNA test in bloed, kanker-specifieke afwijkingen in DNA (zogenaamde mutaties) worden aangetoond na de operatie, wat zeer waarschijnlijk een aanwijzing is voor achterblijvende tumorcellen. Deze aanvraag beschrijft een studie waar achterblijvende kankercellen met deze zeer gevoelige test zullen worden aangetoond.

Is er een samenhang?
We gaan het onderzoek uitvoeren met hulp van 50 patiënten met hoog-risico kenmerken, die geopereerd worden binnen de Prosper prostaatcentrum. We kijken of vroege opsporing met deze gevoelige test ook relatie blijkt te hebben met terugkeer van ziekte.

Dat moet onderzocht worden!
We hopen dat we bij tenminste 10 tot 15 patiënten van de 50 met deze nieuwe gevoelige test achterblijvende kankercellen kunnen aantonen. Op basis van de uitkomsten zullen we in een volgende studie bij deze patiënten een vergelijkende studie uitvoeren met observatie of aanvullende behandeling. Zo willen we erachter komen of een betere patiëntselectie voor aanvullende therapie kan leiden tot minder terugkeer van ziekte.

Hoofdonderzoeker
dr. Niven Mehra, afdeling urologie Radboudumc Nijmegen

Medeonderzoekers vanuit Prosper
Michiel Sedelaar, afdeling urologie, Radboudumc Nijmegen
Rik Somford en Jean-Paul van Basten, afdeling urologie, CWZ Nijmegen
Robert Hoekstra en Erik Vrijhof, afdeling urologie Catharina Ziekenhuis Eindhoven